Extra informatie en nuttige links sneeuwklassen 3de jaren

 

Met onze derde jaren trekken we naar Tropolach, Karinthië.

 

Onze reisweg:

 

Reisweg

 

Ongeveer 30 km ten westen van Villach, in het zuiden van Oostenrijk, vlak bij de Italiaanse grens en in vogelvlucht slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van  Slovenië, ligt de Karinthische Regio met zijn overwegend landelijk gebleven dalen temidden van een prachtige natuur. Hier vermengen zich de Karinthische, zuidelijke en Slavische culturen en van oudsher gelden de bewoners als bijzonder gastvrij.

 

Eén van deze dalen is het Gailtal, een gebied gelegen tussen twee bergketens. Ten noorden wordt het begrensd door de Gailtaler Alpen en ten zuiden door de Karinthische Alpen, die het grensgebied vormen met Italië. De hoogte varieert van 600 tot 2.300 meter; het dal is 1,5 à 2 km breed, zodat we als het ware altijd tegen de bergen aanzien en alzo kunnen genieten van prachtige vergezichten.

 

Tröpolach is één van de vele kleine dorpjes langs de rivier Gail, schilderachtig gelegen in het grootste skigebied van Karinthië, dat één der meest sneeuwzekere gebieden is van de Oostalpen. De op 1.530 meter hoogte gelegen Sonnenalpe Nassfeld ligt tegen de Italiaanse grens en ligt in een skigebied met meer dan 100 km skipistes, die variëren van makkelijk tot zeer moeilijk. Het skiseizoen begint er vanaf einde november en loopt door tot april. In het geval dat er te weinig sneeuw valt, is dat daar geen echt probleem: er zijn immers sneeuwkanonnen opgesteld die dan voor kunstsneeuw zorgen.

 

Vanaf 8 uur 's morgens worden de skiërs gratis met de plaatselijke gondel naar boven gebracht, waar de beginnelingen de eerste lessen krijgen van de monitors van de lokale skischool. Ook voor gevorderden is dit gebied zeer aantrekkelijk. Voor de niet-skiërs biedt Tröpolach nog andere mogelijkheden zoals langlauf, ijsstokschieten, een tocht met de paardenslee of een sneeuwwandeling op één van de talrijke geruimde wegen.

 

We verblijven in Jugendsporthotel Leitner (± 1050 km). Dit is een hotel op maat van de jeugd met onder andere drie multifunctionele sporthallen, een discotheek enkel voor onze leerlingen (waar ze bv. zelf muziek mogen draaien), een tafeltennishal, verwarmde skiroom, enz.

 

Tröpolach

 

Hotel Leitner

We hebben de rechtervleugel van het hotel voor ons alleen. De leerlingen slapen in kamers van 4 tot 8 personen. Alle kamers zijn voorzien van badkamer, toilet en een persoonlijk kluisje.

http://www.jugendsporthotelleitner.at/

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt geskied in twee gebieden: Weissbriach en Nassfeld.

 

Skigebieden

 

Weissbriach

Weissbriach is een klein skigebied op een 25-tal minuutjes rijden van ons hotel.  De pistes komen samen op één punt en zijn ideaal om te leren skiën. We blijven hier van zondag tot dinsdag. 's Vrijdags wordt hier onze spectaculaire slalom gereden. Iedere leerling krijgt dan de kans om een uitgezet parcours zo snel mogelijk af te werken. Iedereen krijgt achteraf een persoonlijke oorkonde met zijn persoonlijke besttijd. De drie besten van iedere skigroep krijgen zelfs een echte medaille.

 

 

Skigebied Weissbriach

http://www.bergfex.at/gitschtal/

 

Webcam Weissbriach

http://www.bergfex.at/gitschtal/webcams/c2096/

 

Skischool Weissbriach

http://www.schneeweissbriach.com/skischule/page/home.htm

 

 

Nassfeld

http://www.nassfeld.at

 

Woensdag en donderdag gaat iedereen naar het grote skigebied Nassfeld. Onze gevorderde skiërs komen hier al eerder naartoe.

 

Officieel heet dit skigebied nu Sonnenalpe Nassfeld. Door de zuidelijke ligging met vele zonuren is dit zeker niet overdreven. Naast het weer zijn ook de sneeuwcondities prima. Soms ligt hier eind november al een meter sneeuw. Je kunt kiezen uit meer dan 100 kilometer aan pistes. De meeste zijn van eenvoudig tot middelzwaar niveau. De niet te steile hellingen zijn vooral voor gezinnen ideaal. De pistes zijn goed bereikbaar met één van de maar liefst 23 liften. De hoogteverschillen zijn niet groot, maar toch zal een meer dan geoefende skiër zich hier niet vervelen.

Nassfeld

De hoofdlift van dit gebied, de Millennium Express, ligt op wandelafstand van ons hotel. Deze hypermoderne gondel is geopend in het jaar 2000. Ze brengt ons rechtstreeks naar een hoogte van 1919m waar verschillende pistes vertrekken.

 

 

 

 

 

 

 

Panoramische webcam Nassfeld

https://www.nassfeld.at/en/service/aktuell/webcam

 

Sneeuwhoogte:

http://www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/oostenrijk/karinthi%C3%AB/nassfeld-hermagor/nassfeld

 

Op het eindpunt van de Millenium Express ligt photo point Madritsche. Hier kan je gratis een foto laten maken die vervolgens automatisch op een website wordt geplaatst. Iedereen passeert normaal gezien dit punt. Hou volgende website in het oog om je spruit live in actie te zien.

Photo point Nassfeld Madritsche

http://nassfeld2.it-wms.com/archive/archive.php?cam=1

 

Hoeveel kilometers heb je op het einde van de dag afgelegd? Waar ben je overal geweest? Geef op deze site je skipasnummer in en je kan het allemaal zien (er is wel een registratie vereist).

http://www.skiline.cc/ticket/nassfeld?lang=cs_CZ.UTF-8

 

TIO maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap