3de graad TSO
Mechanische vormgevingstechnieken

Omschrijving

Net zoals de andere studierichtingen met -technieken in de naam is ook dit een praktische richting. Belangrijk is hier het verwerven van een behoorlijke praktijkkennis met theoretisch-technische ondersteuning. Er wordt dus ook een groot gedeelte van het beschikbare lessenpakket ingeruimd voor praktijk en ondersteunende technische vakken.

Technische vaardigheden als boren, draaien, frezen en slijpen worden gecombineerd met moderne technieken als vonkerosie, laserbewerkingen, enz.

Kennis van computertechnologie en CNC-besturing is noodzakelijk. De huidige metaalbewerker werkt meestal met kostbare machines. Je komt hem tegen, zowel in de productie (vooral), als in het onderhoud, de controle en de planning.

Leerlingprofiel

Het vierde jaar Mechanische technieken is de correcte voorbereiding, maar ook vanuit Elektromechanica en Industriële wetenschappen kun je hier terecht. Instappen vanuit een ander dan een industrieel-technisch vierde jaar is onmogelijk.

Typerend voor deze studierichting is dat je vaak precisiewerk moet realiseren dat met grote nauwkeurigheid moet afgeleverd worden.

Toekomstmogelijkheden

Na de derde graad kan je aan de slag in de metaalsector als CNC-operator, onderhoudstechnieker, matrijzenmaker,…. Er zijn dus onmiddellijke tewerkstellingskansen. Bovendien kan je natuurlijk ook verder studeren in het Hoger Onderwijs. Hierbij denken wij aan de professionele bacheloropleiding* of een specialistiejaar.

* De professionele bachelor is te vergelijken met de vroegere graduaatsopleiding.

LEERVAKKEN

5 de leerjaar

6 de leerjaar

1 BASISVORMING

14

14

Godsdienst

2

2

Nederlands

2

2

Aardrijkskunde

1

1

Geschiedenis

1

1

Lichamelijke opvoeding

2

2

Wiskunde

2

2

Frans

2

2

Engels

2

2

 

 

 

2 STUDIERICHTING

18

18

Praktijk: Realisaties Mechanische Vormgeving

8

8

Realisaties Mechanische Vormgeving

10

10

 

 

 

3 OPTIE

 

 

Wiskunde (voorbereiding HO)

 

1

     

TOTAAL LESUREN

32

32/33

 

 

TIO maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap