Expo Holocaust op TIO

WICO TIO VERWELKOMT REIZENDE EXPO ‘DEPORTATIE EN GENOCIDE, EEN EUROPESE TRAGEDIE.’

 

Van 6 tot en met 17 januari 2020 toont deze tentoonstelling de verschillende functies van de concentratie- en vernietigingskampen ten tijde van het naziregime in de periode 1933-1945.

 

Ze brengt het onthutsende verhaal over het ontstaan van de eerste geïmproviseerde kampen, de steile opgang in nazi-Duitsland, gevolgd door een internationale groei ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog om te eindigen bij de gruwelijke chaos tijdens de dodenmarsen.

 

Leerlingen leren aan de hand van foto’s, documenten en eigentijdse tekeningen over de vervolging en opsluiting van miljoenen communisten, verzetsstrijders, Joden, zigeuners, gehandicapten en homoseksuelen tijdens de 20ste eeuw.

 

Met een studienamiddag, ingericht voor de TD1000-leerlingen, kende de tentoonstelling afgelopen maandag een bijzondere start. Speciaal voor deze gelegenheid waren projectmedewerkers van het War Heritage Institute uit Brussel naar TIO afgezakt.

 

 

Gedurende twee weken zullen alle leerlingen van de 2de en 3de graad de reizende expo aandoen, goed voor ca. 600 bezoekers. Daarnaast wordt voor alle WICO-personeelsleden op woensdag 15 januari 2020 een forum georganiseerd ‘Holocausteducatie: Herinneren voor de toekomst’ met gastspreker Fabian Van Samang, dr. Moderne Geschiedenis gespecialiseerd in de Holocaust en joodse geschiedenis en lid van de Liga voor Mensenrechten.

 

 

Dit inititiatief kadert in het schoolproject ‘Ieder een STEM’ als voorbereiding op de Trein der 1000 in mei 2020. Meer dan alleen herinneren aan deze nazigruwel, wil TIO haar leerlingen en collega’s uitnodigen om te reflecteren over de betekenis ervan in onze huidige polariserende samenleving. Geheel in de geest van Primo Levi, een Italiaans schrijver die het vernietigingskamp Auschwitz overleefde: ‘Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.’

 


TIO maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap