Raketbasis TIO

Leerlingen van het 2de jaar IW krijgen ieder jaar een eindwerkproject als opdracht. Hierbij moeten ze een technisch systeem ontwerpen, uittekenen, bouwen, programmeren en actief in werking zetten.

Dit jaar kozen Wim Verheyen en Guus Bullen uit 2Ab ervoor om een raketlanceerinstallatie te bouwen.

 

De mosterd haalden ze bij het huidige Europese ruimtevaart-project Galileo, waarbij 30 satellieten in een baan om de aarde worden gebracht om het nieuwe Europese GPS-systeem te voorzien van de nodige gegevens. Onlangs werden de 7de  en de 8ste satelliet Adam en Anastasia met een Soyoez-raket vanaf de lanceerbasis in Kourou (Frans Guyana) succesvol in de ruimte geplaatst.

 

 

Omdat het -omwille van de vele bezoekers- niet veilig is om deze raketten op de tentoonstelling te lanceren, werd besloten om de proef te doen op een woensdagnamiddag. Maar ook dan werden de nodige veiligheidsvoorzorgen in acht genomen: het programma was zodanig geschreven dat de countdown onmiddellijk werd onderbroken als de windsnelheid te hoog was of als er zich omstaanders binnen een bepaalde afstand rond de raket bevonden.

Twee raketten werden met succes gelanceerd en het enthousiasme was enorm.  Proficiat aan het hele 'team' o.l.v. collega's Van Dingenen en Michiels.

 

Bekijk hieronder de nieuwsberichtgeving over dit event.

 


TIO maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap