T1000 op TIO

1000 Jongeren, één trein, één bestemming: Auschwitz. Een 25 uur durende treinrit, bezoeken aan Auschwitz, Birkenau, Krakau, ontmoetingen met de laatste kampoverlevenden en talloze avondactiviteiten, dat is waar de deelnemers aan de Trein der 1000 zich mogen aan verwachten. 1000 Jongeren – Belgische leerlingen en jongeren uit een tiental verschillende Europese landen – bezoeken samen enkele van de zwaarst beladen plaatsen uit de geschiedenis.

 

De leerlingen die aan de Trein der 1000 deelnemen, bereiden zich gedurende een jaar voor op deze herinneringsreis. Samen met hun begeleidende leerkrachten bezoeken ze tussen 5 en 10 mei 2020 de voormalige concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau. Dit initiatief staat in het teken van waarden als democratie, respect, verdraagzaamheid, burgerzin en geniet de hoge bescherming van Zijne Majesteit Koning Filip.

 

Uit meer dan 80 scholen werd WICO campus TIO geselecteerd om met 21 leerlingen deel te nemen. Deze unieke inleefreis zal aangeboden worden aan 168 leerlingen van het 6de en 7de jaar. De eigenlijke deelname wordt finaal bij loting bepaald.

 

De leerlingen zullen zelf de gruwel van deze naziterreur kunnen ontdekken en ervaren en zo nieuwe getuigen worden van de les die de geschiedenis ons geleerd heeft. Het is immers aan hen om deze boodschap door te geven, nu en in de toekomst over generaties heen. Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren.

 

De reële kost per persoon bedraagt 520,00 €. De organisatie zal zelf grotendeels instaan voor de financiering. Daarnaast engageert onze school zich tot een extra fondsenwerving en schoolacties. De maximum deelnameprijs werd hierdoor teruggebracht naar € 99 pp. all-in (excl. avondmaal heenreis).

 

De Trein der 1000 is een eenmalige en unieke gelegenheid. Spreken met de laatste overlevenden, zelf beleven en ervaren en zo nieuwe getuige worden van de les die de geschiedenis ons geleerd heeft. Nooit Meer Auschwitz!

 


TIO maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap