TIO @ Viessmann

Lees hieronder het reisverslag van de hand van dhr. Duijsters:

 

Op 20 en 21 februari 2020 zijn we met 3 klassen (6TIW, 6TEM en 6TBK) op bezoek geweest bij Viessmann (Allendorf, Duitsland). Dit fabrieksbezoek kregen we uitzonderlijk aangeboden door dhr. Dirk Vleegen, technisch-commercieel afgevaardigde bij Viessmann België en tevens lid van onze oudervereniging.

 

Viessmann is op internationaal vlak één van de toonaangevende fabrikanten van verwarmingssystemen. Zij hebben een compleet productiegamma van condenserende gasketels, olie condensatieketels, warmtepompen, WKK’s (WarmteKrachtKoppeling), zonnepanelen, zonneboilers, houtketels, ventilatie, airconditioning en dergelijke meer.

 

De eerste namiddag bezochten we de Viessmann tentoonstelling met het actuele productgamma en de productgeschiedenis sinds het ontstaan van Viessmann met aansluitend een wandeling doorheen de productielijnen waar bandwerk en automatisatie hand in hand gaan. De leerlingen konden kennismaken met een hoog gehalte aan 'Deutsche Grundlichkeit': alles op en top gestructureerd en georganiseerd. Het belangrijkste onderdeel van een gasketel, waar de warmteoverdracht gebeurt, is een Inox-Radial verwarmingsvlak (een rechthoekige buis gewikkeld in de vorm van een spiraal, gepatenteerd door Viessmann). Deze wordt enkel in Allendorf geproduceerd (in vol continu bedrijf) voor alle productievestigingen van Viessmann.

Op het einde van de namiddag brachten we nog een bezoek aan het logistiek centrum voor West-Europa. Hier vertrekken dagelijks ca. 50 vrachtwagens volgeladen met verwarmingssystemen en onderdelen. Het volledig automatisch magazijn (volledig CNC-gestuurd), 22m hoog, 50m breed en 100m lang, sprak velen tot de verbeelding.

Aangekomen in het Viessmann Gästehaus, kregen we ieder onze kamer toegewezen. Na het heerlijke avondeten hebben we nog een leuke, gezellige avond beleefd in de bar (met kegelbaan). Over de uitslag van de wedstrijd tussen de leerlingen en de leerkrachten zijn we het niet eens geraakt!

 

Na een deugddoend ontbijt was iedereen terug fit om een theoretische uiteenzetting te kunnen volgen over milieuvriendelijke verwarmingstechnieken. Het betrof een Duitse 'les' gegeven door een sympathieke 'regent' en op deskundige wijze vertaald door onze Dirk van Viessmann België (taalkundig kunnen ze nog iets leren van ons, die Duitsers). Na een 'richtige Pause' bezochten we het Viessmann Service Center (technische helpdesk en besteldienst voor onderdelen) en nog een aantal technische ruimten: eigen stookplaatsen en andere nutsvoorzieningen. En alles zo clean dat je er van de vloer zou kunnen eten.

Op het einde van de voormiddag hebben we nog een biomassacentrale bezocht, waar het ‘Power To Gas’ principe toegepast en uitgelegd werd. Dit is de aanmaak van synthetisch aardgas uit CO² en H²O.

 

Vooraleer we de terugreis aanvatten, kregen we nog een middagmaaltijd aangeboden in het Viessmann Opleidingscentrum.

Aan de reacties van onze leerlingen te horen, mogen we besluiten dat, zij een uitzonderlijk leerrijke ervaring hebben kunnen meemaken. We zijn er van overtuigd dat dit bedrijfsbezoek zeker een meerwaarde betekende in de vervolgopleiding en/of toekomstige tewerkstelling van onze leerlingen.

Nogmaals, vanwege de leerlingen en hun begeleiders, dank aan Dirk Vleegen en Viessmann.

 


TIO maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap